Next event
May 2023

About

Η εκδήλωση

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου με τίτλο 5G Conference Southeastern Europe, που θα διοργανωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 18 Μαΐου του 2022.

Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει η εμπορική ανάπτυξη των κινητών δικτύων 5ης γενιάς. Ποια είναι όμως η δυναμική τους;

Καθώς προχωρήσαμε από τον προγραμματισμό και την προετοιμασία, στην ανάπτυξη και την έναρξη λειτουργίας τους, το συνέδριο θα εξετάσει τις πρώτες εμπειρίες, τις πρώτες υπηρεσίες καθώς και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για όλους: το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Image

Βασικά θέματα του συνεδρίου

Η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (ή εν συντομία 5G) είναι από τις τεχνολογίες για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσφέρει, τα οποία δεν περιορίζονται στις αυξημένες ταχύτητες αλλά περιλαμβάνουν τη χαμηλή απόκριση (latency) και τη δυνατότητα για ταυτόχρονη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε μία περιοχή. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που επιτρέπουν την ανάπτυξη μίας σειράς εφαρμογών που δεν έχουμε ξαναδεί και μπορούν να αλλάξουν κάθε τομέα της καθημερινότητας μας.

Το 5G είναι η υποδομή εκείνη όπου πραγματικά συγκλίνουν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής αλλάζοντας τα δεδομένα. Τα πρώτα δείγματα των δυνατοτήτων του 5G έχουν ήδη κάνει, το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις αλλά απαιτείται η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο 1ο 5G Conference.

5G & επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους το 5G αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Για μία σειρά από κλάδους, από τις μεταφορές και τα logistics μέχρι τη βιομηχανία αλλά και το λιανεμπόριο, το 5G φέρνει έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών που θα αλλάξουν σταδιακά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, την εμπειρία εξυπηρέτησης των πελατών τους και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα τους και την εξωστρέφεια τους.

Υπηρεσίες που δεν ήταν δυνατές μέχρι τώρα θα γίνουν εφικτές, η εφοδιαστική αλυσίδα θα αλλάξει δραστικά, το IoT, το οποίο «χρειάζεται» το 5G, θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των αποθηκών, των οχημάτων και των μηχανημάτων. Η καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι στα πρόθυρα εντυπωσιακών αλλαγών χάρη στο 5G σε σημείο που τα τεχνολογικά όρια να διευρύνονται σε μεγάλο βαθμό.5
G & κράτος

Τα δίκτυα 5G θα δώσουν δυνατότητες σε κεντρικές διοικήσεις αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν τις είχαν μέχρι τώρα. Το όραμα για μία πραγματικά «έξυπνη πόλη» μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τον πολίτη να έχει πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες και εφαρμογές που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο «συνομιλεί» με το Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η πρόληψη καταστροφών το 5G μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο με εφαρμογές που δεν είχαμε φανταστεί μέχρι τώρα ότι είναι εφικτές. Και ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν τα πρώτα δείγματα περί αυτού.


5
G & πολίτες

Για τους πολίτες, το 5G θα φέρει μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα είναι ένα πρώτο δείγμα, όπως και οι εφαρμογές τηλεϊατρικής, αλλά τεράστιες αλλαγές θα δούμε και σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση αλλά και ο πολιτισμός με τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε εμπειρίες και πληροφορίες με έναν μοναδικό τρόπο που θα αλλάξει όλα όσα ξέραμε. Την ίδια στιγμή, οι προσωπικές συσκευές επικοινωνίας θα αλλάξουν δραστικά, θα μας δώσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα με έναν τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ένα μέλλον που είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Η συμβολή των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελληνική οικονομία

0
Θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια
0
προστιθέμενη αξία στην οικονομία

Μελέτη ΕΥ Ελλάδας

Το 5G θα δημιουργήσει 69.000 νέες θέσεις εργασίας και αξία 12,4 δισ. ευρώ για την οικονομία

Επενδύσεις που μπορεί να κυμανθούν έως και τα 6,5 δισ. ευρώ, ενίσχυση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία έως 12,4 δισ. ευρώ και έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να φέρουν την επόμενη δεκαετία (2021 – 2030) στην ελληνική οικονομία τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα μελέτης για τα οφέλη του 5G που εκπόνησε η ΕΥ Ελλάδος για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη μελέτη παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος για την ελληνική οικονομία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ταχεία ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς, η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών και λύσεων που συνδέονται με τα νέα δίκτυα, η έντονη παρουσία του δημοσίου ως πρωτοπόρου χρήστη τέτοιων υπηρεσιών και λύσεων, η κυβερνοασφάλεια για να περιοριστούν οι φόβοι των χρηστών καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινωνικού συνόλου και του οικοσυστήματος 5G.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος Παναγιώτης Παπάζογλου επισήμανε τον ρόλο που μπορούν να έχουν τα δίκτυα 5G στην ενίσχυση της ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Υπενθύμισε πως περίπου το 15% των κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αφορούσαν την ψηφιακή οικονομία με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται το 2019, ενώ σημαντικές είναι και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις (όπως της Microsoft για την ανάπτυξη data centers) που ανακοινώθηκαν το 2020. "Το πραγματικό κόστος μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο είναι μικρότερο από ποτέ" τόνισε ο κ. Παπάζογλου.

Έξι ευκαιρίες για την Ελλάδα

Η μελέτη καταλήγει εντοπίζοντας έξι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς

Image

Συνοπτικά, το 5G μπορεί:

Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων

Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα

Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας

Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής

Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών

Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19

2022 Sponsors

Main Sponsors
Image
Image
Sponsors
Image
Image
Image
Image
Image

Be a part of the evolution

How will you join the 5G Conference SE Europe?

Image

The only conference about 5G mobile networks
in SE Europe

© 2022, 5G Conference Greece
Development by Verticom

Address

23 Evmolpidon st.
11854, Athens     

Contact

info@verticom.gr
Tel: +30 210 924 5577
Follow Us - Fb. / Lin.